Kozák Márton: „Szeretnék az első osztályban meghatározó szerepet betölteni”

E. Ádám * 2018-04-19 10:38:26

A DEAC 20 esztendős kosarasa nővérének olimpiai szereplést jósol, míg ő abban bízik, hogy a nyáron az Európa-bajnokságon teheti le a névjegyét.

Nem túlzás a családodat igazi sportfamíliaként jellemezni.

Ez így van, hiszen nővérem, Luca gátfutó, öcsém pedig hozzám hasonlóan kosarazik. Anyukám egykoron szintén komolyabban foglalkozott az atlétikával, míg egyik unokatestvérem, Bencze Donát a DEAC-ban futballozik.

Gondolom, a sport központi téma egy-egy családi összejövetelen.

Igen, gyakran szóba kerül. Édesanyám és édesapám is sokszor a helyszínen izgulja végig a mérkőzéseinket, valamint Luca versenyeire is elutaznak. Nem ritka, hogy a nyaralást összehangoljuk nővérem megmérettetéseivel. A szüleinknek nagyon hálásak lehetünk, mivel minden támogatást megadtak, illetve megadnak nekünk.

Lucának milyen jövőt jósolsz?

Szerintem néhány éven belül érmet szerezhet az Európa-bajnokságon, a világbajnokságon pedig döntőt futhat. Az olimpiai szereplést sem gondolom irreális célnak.

Mióta kosarazol?

6 évesen kezdődött a karrierem, más sportágakat nem is űztem komolyabb szinten. Asztalos József labdás foglalkoztatást szervezett, de egyre inkább a kosárlabda került a középpontba. A szüleimmel sokat jártunk a Vadkakasok mérkőzéseire, és megfogott a hangulat. Jimmy „bának” sokat köszönhetek, hiszen ő rakta le az alapokat. Mellette Cserfalvy Istvántól is rengeteget tanultam.

Milyen eredményeket értél el eddig?

A kenguru bajnokságban negyedik helyen zártunk, a serdülőben nyolcadikak, míg a kadettben hetedikek lettünk. Sajnos a juniorévek rosszul sikerültek. Az előző szezonban a feljutást kiharcoló DEAC-ban eleinte nem kaptam sok lehetőséget, de miután Berényi Sándort választották meg vezetőedzőnek, nagyobb szerepet szánt nekem, így abszolút magaménak érzem ezt a sikert.

Ebben a szezonban már az élvonalban is bemutatkozhattál.

Igen, először az ASE elleni mérkőzésen léptem pályára, jelentős előnyt tudtunk kiharcolni, így a végjátékban becseréltek. Szegeden a szakmai stáb a sok sérülés miatt számított rám, eleinte kissé félénken kosárlabdáztam, de belelendültem. Szerencsére a mérkőzés után pozitív visszajelzéseket kaptam a teljesítményemről.

Miben kell fejlődnöd ahhoz, hogy folyamatos lehetőséget kapj az A-csoportban?

Fizikális szempontból feltétlenül előre kell lépnem. Emellett a dobások hatékonyságában, a játékszervezésben, valamint a labdavezetésben is látok esélyt a javulásra. Erősségemnek a védekezésemet tartom, továbbá jó értelemben vett agresszivitás jellemez, sok büntetőt szoktam kiharcolni.

A B-csoportban szereplő együttesnek abszolút húzóembere vagy.

Ebben a gárdában Tóth Bencével osztozunk az irányító poszton, de gyakran kettesként is bevetnek. A táblázaton a kilencedik helyen zártunk, így éppen csak lecsúsztunk a rájátszásról. Előttünk azok a soproniak végeztek, akiket magabiztosan győztük le, de a sikert követően egy negatív spirálba kerültünk, zsinórban több mérkőzést is elvesztettünk. Sajnos a sérülések is megkeserítették az életünket, Godwin kiesése miatt egy fontos ember hiányzott a rotációnkból. A play-off során hasznos tapasztalatokkal gazdagodtunk volna, de ezen már kár bánkódni.

Mekkora a szakadék az élvonal és a másodosztály között?

A legjelentősebb különbség, hogy a B-csoportban csupán egy légiós lehet az alakulatokban, míg a legmagasabb osztályban akár öt külföldi is bevethető.

Jó szezont futsz, amit alátámaszt, hogy a válogatottba is meghívtak.

Örültem, hogy az U20-as együttes kapitánya, Pór Péter bizalmat szavazott nekem. A nyáron a B-divíziós Európa-bajnokságon szerepel a csapat, jó lenne, ha bekerülnék a keretbe. A torna előtt egyébként egy hathetes edzőtábor során csiszolódhatunk össze.

Ha minden igaz, az edzősködéssel is kacérkodsz.

Egy OKJ-s képzés során szereztem meg az edzői képesítést. A tanfolyamon hasznos információkkal gazdagodtam. Érdekesség, hogy az egyik oktató Berényi Sándor volt, tőle is sokat tanultam. Szeretnék a jövőben gyerekekkel foglalkozni, először másodedzőként próbálnám ki magam.

Korábban már említést tettél arról, hogy öcséd is kosarazik. Mi a véleményed róla?

Berci magasabb, mint én, ő a hármas és a négyes poszton szerepel. Atletikusságban és a dobásokban feltétlenül fejlődnie kell, ám sokat dolgozik azon, hogy minél jobb legyen.

Milyen céljaid vannak kosárlabdázóként?

Szeretnék az első osztályban meghatározó szerepet betölteni, és a jövőben azt sem zárom ki, hogy valamelyik külföldi ligában is próbára teszem a tudásomat.

A sport mellett tudsz időt szakítani a tanulásra is?

Ezzel sosem volt probléma, az érettségit is sikerült ötösökkel teljesítenem. Jelenleg mezőgazdasági mérnöknek tanulok, de az ősszel valószínűleg váltani fogok, és átjelentkezem a gyógytornász szakra. A csapattal foglalkozó szakemberektől látom, hogy ez a szakma milyen jelentős szerepet játszik a sportban.

Mivel tudsz kikapcsolódni?

Igyekszem minél több időt tölteni a barátnőmmel, akivel már két éve vagyok együtt, és ezalatt a legnagyobb szurkolómmá vált. Ha teheti, minden mérkőzésemre ellátogat, és szurkol nekem, valamint a DEAC-nak. A csapattársakkal is szoktunk különböző programokat szervezni, illetve playstationözni is szeretek. Az NBA eredményeit figyelemmel követem, a kedvenc csapatom 12 éves korom óta a New York Knicks. A játékosok közül például Westbrookra nézek fel, irigylem az atletikusságát, amit én is próbálok fejleszteni.

(Bíró Ádám - Debreceni Sportélet)


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: E. Ádám


további cikkek a témában
Responsive image
Sopronba is győzni mennek Molnárék

E. Ádám * 2017-11-25 13:14:57

Responsive image
Ezen a napon semmi sem akart összejönni

E. Ádám * 2019-04-08 16:18:23

Responsive image
Későn ébredt a DEAC

E. Ádám * 2019-03-19 14:49:42

KATEGÓRIÁK

HÍRDETÉS