Kovács Adrián is értékelte a szezont

E. Ádám * 2019-05-21 11:51:45

Mozgalmas éven van túl a DEAC edzői stábját már második éve erősítő Kovács Adrián. A fiatal szakember a felnőtt csapat segédedzői pozíciója mellett a másodosztályú-, az U20-as és az egyetemi csapatunkkal is foglalkozott. Szezonértékelő interjújában beszélt az A-csoportos csapat eredményeiről, a debreceni fiatalok szerepeltetéséről és lehetőségeiről, valamint saját edzői karrierjének építéséről is.

Mennyire elégedett az NBI/A-s csapat idei szereplésével?

-Volt magunkkal szemben egy alap elvárásunk, ez pedig a rájátszás kiharcolása volt, ennek tekintetében kicsit csalódott vagyok. Amikor eljött az alapszakasz vége, és meg volt az esélyünk még a felsőházra is, akkor azt gondolom, hogy nem bírtuk el a nagy nyomást. Ez rányomta a bélyegét a középház első felére is, és amikor már újra magunkra találtunk, akkor már talán egy kicsit késő volt. Az egészéves munkával viszont elégedett vagyok, a debreceni kosárlabdát országos szinten is kezdik újra elismerni, mindenhol számolnak velünk, de ezért azt elmúlt két évben keményen meg kellett dolgoznunk. A 9. hely után tehát van némi hiányérzetem, de a DEAC történetének  második A-csoportos szezonjában egy stabil középmezőny, és egy Magyar Kupa bronzérem nagyon szép eredmény.

Berényi Sándor saját döntése értelmében visszalépett a vezetőedzői poszttól. Meglepte e a döntése?

-Először is ki kell hangsúlyoznom, hogy Berényi Sándornak nagyon nagy érdeme van abban, hogy én egyáltalán itt lehetek, nagyon hálás vagyok neki. Az elmúlt két évben rengeteget tanultam tőle, és tanultunk egymástól, az az egészséges napi vita a kosárlabdáról, ami volt köztünk, az inspirálóan hatott a közös munkánkra. Amikor először mondta nekem a döntését, akkor nagyon meglepett, a csapat és a szurkolók egy nagyon tehetséges, lelkiismeretesen dolgozó és szerethető szakembert veszítettek. Ugyanakkor megértem, és tiszteletben tartom a döntését, biztos vagyok benne, hogy látjuk még majd őt A-csoportos csapat, remélhetőleg a DEAC élén.

Az április végi U20-as döntőn ezüstérmet ért el, majd a Nemzeti Egyetemi bajnokságban is a második helyen végzett. Hogy élte meg ezeket a sikereket?

-Az év során volt egy edzőcsoportunk, akikkel három bajnokságban is tudtunk indulni, mindenképp ki kell emelnem, hogy ez egy országos szinten is egyedi lehetőség volt a fiataljainknak a fejlődésre. Azt gondolom, hogy a srácok éltek is ezzel, fontos perceket tölthettek a pályán, volt aki több, mint hetven tétmérkőzést is játszhatott. Az U20-as bajnokságnak és a MEFOB-nak úgy vágtunk neki, hogy egy szép eredményt szerettünk volna elérni, de igazából a napi munkán volt a hangsúly, a fejlődésünket helyeztük előtérbe. Szerencsére ez eredményességgel is párosult, hiszen két ezüstérmet is szereztünk. Az U20 miatt kicsit csalódott vagyok, hiszen ha mentálisan kicsit erősebbek vagyunk, akkor meg lehetett volna a bajnoki cím. Az Egyetemi Bajnokság már egy másik történet, ott a TF jóval esélyesebb volt, de ebben a bajnokságban is helytálltak a srácok. Az a pozitív energia, ami ezt a csapatot átjárta az elmúlt két évben, egy nagyon jó társaságot kovácsolt össze, ez segítette a csapatot abban, hogy ilyen eredményesen szerepeljen.

Az NBI/B miben volt leginkább hasznos a fiatalok számára?

-Ez a bajnokság egyértelműen a játéklehetőségről és a játékosok fejlesztéséről szólt. Itt már tapasztalt játékosok ellen is kipróbálhatták magukat a fiatalok, és volt nemegy nagyon jó és magas színvonalú mérkőzésünk is. Nem volt rajtunk eredménykényszer, megpróbáltam minél több percet adni azoknak, akikkel az A-csoport környékén majd számolni lehet.

Kik azok a fiatalok, akik meghatározó szerepet tölthetnek be a közeljövőben az A-csoportban?

-Az akadémiánkon minőségi munka folyik, ezért is beszélhetünk arról, hogy vannak olyan srácok, akiknek minden lehetőségük megvan ahhoz, hogy a felnőtt csapat részesei legyenek a közeljövőben. Tóth Bencénél minden adott, hogy A-csoportos játékos legyen, ezt többször is bizonyította idén a pályán is. A fizikumán még dolgozni kell, de ő ezzel tisztában van, és tesz is érte. Godwin Omenaka a testi adottságaiból adódóan egyértelműen odaérhet a meghatározó elsőosztályú játékos szintjére, de rajta is van mit még csiszolni. Kozák Marci elképesztően jó szezont futott, ő játszotta a legtöbb mérkőzést, rengeteg tapasztalattal gazdagodott, és fokozatosan épített be olyan játékelemeket, amik eddig talán hiányoztak nála. Asszú Ádám és Gáspár Mátyás is jó úton haladnak, ők is szép évet tudhatnak a hátuk mögött, sikerült felhívniuk magukra a figyelmet. A két év múlva esedékes fiatal-szabályba ők mindannyian bele is esnek, úgyhogy lehetőségük lesz a bizonyításra, de azt gondolom, hogy ez az akadémián pallérozódó tehetségeknek is rengeteg motivációs erőt kell, hogy adjon.

Híresen sokat képzed magad, főleg a nyári időszakban. Idén mi lesz terítéken?

-Az Euroligának van most egy kurzusa, amit a spanyol szövetségen keresztül csinálok. Hétről-hétre analizáljuk Európa legjobb csapatait, és most természetesen a múlt hétvégi négyesdöntővel foglalkozunk. A nyáron egy négynapos továbbképzőn is részt veszek majd, ami teljesen a profi kosárlabdára lesz kihegyezve. Olyan szakemberektől lesz szerencsém tanulni, mint a nemrég a CSKA Moszkvával Euroligát nyerő Dimitris Itoudis, a spanyol női válogatottal Európa-bajnokságot nyerő Lucas Mondelo, vagy a Phoenix Suns vezetőedzője, Igor Kokoskov.

Ha felkérnék egy felnőtt A-csoportos, vagy akár külföldi csapat vezetőedzői posztjára, akkor készen állna e a feladatra?

-Rengeteget teszek azért nap mint nap, hogy jobb edzővé váljak, talán még túl is vállalom magam ennek érdekében, és rengeteg továbbtanulási lehetőséggel élek. Egyáltalán nem rémisztene el a feladat, ha adott lenne egy ilyen szituáció, akkor természetesen igent mondanék. Érettnek érzem magam a feladatra, Spanyolországban már foglalkoztam felnőttekkel korábban, úgyhogy nem lenne ismeretlen. Nem ijednék meg, sőt egy nagyszerű kihívás lenne számomra.


KULCSSZAVAK DEAC, Debrecen, kosárlabda, Debreceni Egyetem, Kovács Adrián

Responsive image
szerző: E. Ádám


további cikkek a témában

KATEGÓRIÁK

HÍRDETÉS