Farkas Attila megcélozná a középházat

E. Ádám * 2017-12-13 12:15:38

A DEAC férfi kosárlabdacsapata az alapszakasz feléhez közeledve ötvenszázalékos mérleggel stabil középcsapatnak számít az első osztályban, mely egy feljutó csapattól igencsak megsüvegelendő teljesítmény. Az egész bajnokságban a mindössze három légióssal felálló debrecenieknél töltik a legtöbb időt magyar játékosok a pályán, ráadásul a pontok közel 45 százalékát is ők szerzik. Az elmúlt fordulókban nagyszerű formába lendülő Farkas Attilát kérdeztük az eddigi szereplésről, a teljesítményéről és a célokról.

Az elmúlt három fordulóban 18.6 pontot átlagolsz 58%-os mezőnymutatóval, emellé pedig 7 lepattanót is leszedsz meccsenként. Rég voltál ilyen jó formában…

-Valóban, utoljára talán Pakson ment így a játék a bronzcsata során, ami nem most volt. Hosszú ideje játszok már az A-csoportban, voltak jó meccseim, de ilyenre tényleg nagyon rég volt példa. Nehéz dolog ez, hiszen például a Körmenden eltöltött négy év alatt nagyon kevés lehetőséget kaptam, de ez akkoriban az egész magyar magra jellemző volt. Úgy látszik mostanra jött el az én időm, most megkapom a bizalmat és a játéklehetőséget is, igyekszem élni vele.

Az elmúlt két évben nagyon szépen felépítetted magad, újra összeállt a játékod. Mennyire volt tudatos, hogy az A-csoportban eltöltött hosszú évek után tavaly az akkor még másodosztályú DEAC-hoz igazoltál?

-Voltak megkereséseim tavaly más csapatoktól is, de végül a DEAC-ot választottam. Azzal a játékoskerettel érdekes lett volna, ha nem jutunk fel, de szerencsére minden jól alakult. Azt gondolom jó döntést hoztam, gyakorlatilag minden tökéletesen alakult a szempontomból, a szezon eleji sérülésemet leszámítva, de azon már túl vagyok.

Az alapszakasz feléhez közeledve hogyan értékeled a csapat eddigi teljesítményét?

-Szerintem nem sokan gondolták volna, hogy így kezdjük a szezont. Az öt győzelemben voltak olyan sikerek is, melyeken papíron nem mi voltunk az esélyesek, gondolok itt az idegenbeli bravúrgyőzelmekre. Egyelőre jól állunk, de nem elégedhetünk meg ennyivel, megpróbálunk minél több győzelmet szerezni, hogy elcsípjük a középházat, és ne kelljen a végén azon izgulnunk, hogy mi esünk e ki vagy nem. Nagyon sűrű a mezőny, az első három csapat után egy-két győzelemre van egymástól a komplett középmezőny. Én úgy fogalmaznék, hogy még mindig a bennmaradás a fő célunk, de jó lenne, ha ezt egy középházba jutással sikerülne kiharcolnunk.

A DEAC az egyetlen csapat a bajnokságban, aki három légióssal szerepel, mennyire tartod ezt követendő példának?

-Bizonyítjuk, hogy ez is egy járható út. Ha nem is az egész ország nézi tátott szájjal a teljesítményünket, azért sok helyről kapunk pozitív visszaigazolást, mint ahogy rengeteg irigyünk is van, ez bizonyítja, hogy valamit jól csinálunk. Gyakorlatilag mindenkinek 4-5, sőt van, akinek 6 idegenlégiós van a keretében, mi pedig csak a szezon eleji sérülések miatt igazoltuk le Dallast, aki ugye sérülése miatt közben távozott is. Az edzők és a vezetőség többször is elmondta, hogy van lehetőség újabb külföldi leigazolására, de amíg ezt nem tartják indokoltnak, addig marad ez a felállás. Ahhoz, hogy ez sikeresen működjön, kell egy jó csapat-kémia, amit nagyon nehéz jól összerakni, de szerencsére ez nálunk meg van. A másik fontos tényező, hogy mindhárom légiósunk minőségi igazolás volt, ehhez csatlakoznak olyan magyarok, akik csúsznak-másznak a pályán. Nyilván egy Körmend, egy Falco vagy egy Szolnok ellen ez sem feltétlenül elég, de a többi csapattal szemben kellő koncentrációval és alázattal lehet esélyünk, ahogy ezt eddig bizonyítottuk is.

Érezni rajtad, hogy magabiztos vagy a pályán, kellő önbizalommal vállalod a dobásokat. Általában jellemző rád és a csapatra, hogy kulcsszituációban bátran felvállaljátok a helyzeteket, és nem csak a társaktól várjátok a befejezést. Mi ennek az oka?

-A tavalyi B-csoportos csapat magja egyben maradt, ami hatalmas előny, mivel csak néhány játékost kellett beépítenünk. A játékstílusunk nem sokat változott, mindenki tudja a dolgát a rendszerben. Az előző szezonban, főleg a második felében nagyon magabiztosak voltunk a másodosztályban, és bár ez nem ugyanaz a szint, bizonyítjuk, hogy itt is van keresnivalónk. Azt gondolom, hogy azzal, hogy többé-kevésbé egyben maradtunk, áthoztuk magunkkal azt a magabiztosságot is, ami tavaly volt ránk jellemző.

Év elején a bennmaradást tűztétek ki célul. Aláírnád most a biztos bennmaradást jelentő 13. helyet?

-Röviden és tömören: nem. Szerintem jóval több van ebben a csapatban.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: E. Ádám


további cikkek a témában
Responsive image
Nehéz idegenbeli csata vár a DEAC-ra

E. Ádám * 2018-03-07 20:51:28

Responsive image
Szombaton visszavághatunk a Kecskemétnek

E. Ádám * 2018-03-23 10:25:45

KATEGÓRIÁK

HÍRDETÉS