A FIBA-nál szerzett diplomát Berényi Sándor

E. Ádám * 2018-08-02 11:02:29

Az elmúlt héten Berényi Sándor az U20-as Európa-bajnokságon járt Németországban, de nem csak a szakmai kíváncsiság vezérelte a DEAC vezetőedzőjét, egy igen komoly három éves képzést is lezárt. A FIBA Europe Coaching Certificate (FECC) nemzetközi szinten az egyik legmagasabb utánpótlás edzői végzettség, melyre kizárólag a nemzeti szövetségek delegálhatnak évente 1-3 főt. Idén hazánkat a győri Fűzy-Antolovics Adél és Berényi Sándor képviselte, s mindketten sikeres vizsgával zárták a képzést.

A FIBA a programját azzal a céllal hozta létre, hogy növeljék az európai kosárlabda edzők tudását a fiatal tehetségek fejlesztése terén. Ennek érdekében igazi edzőlegendák alkották a „tanári kart”. Az edzők olyan elismert szakemberektől tanulhattak, mint Svetislav Pesic (Barcelona vezetőedzője), Pablo Laso (Real Madrid vezetőedzője), Janez Dvaric (Ljubljana), Pedro Martínez (Baskonia vezetőedzője) vagy Kostas Missas (Görög válogatott szövetségi kapitánya a legutóbbi Eb-n), de a kineziológia és sporttudományok, valamint a sportpszichológia területeiről is komoly szakemberek segítették tanulmányaikat.

-Négy éve jelentkeztem a szövetségnél, és egy előzetes szelektálás után engem és Fűzy-Antolovics Adélt választottak ki. Az első évben U16-os, tavaly U18-as, míg idén U20-as A-divíziós Európa-bajnokságon vettünk részt, mely alatt mindent átfogó elméleti és gyakorlati képzést kaptunk, de év közben is voltak feladataink. Megtiszteltetés volt ilyen magasan jegyzett szakemberektől tanulni, hatalmas élmény volt az elmúlt három év. A 68 jelentkezőből egyébként 46-an tettek sikeres vizsgát. Volt aki lemorzsolódott, és néhányan nem tudták teljesíteni a vizsgakövetelményeket. A megszerzett tudáson kívül rengeteg kapcsolattal is gazdagodtam, az NBA-ben és az Euroligában is pályára lépő egykori játékosok is voltak a csoportban, de Európa minden tájáról van mostmár kihez fordulni, ha kosárlabdáról szeretnék beszélgetni. -mondta hazatérése után Berényi Sándor. 


KULCSSZAVAK FIBA, FECC, Berényi Sándor

Responsive image
szerző: E. Ádám


további cikkek a témában

KATEGÓRIÁK

HÍRDETÉS