Kovács Imre: évről évre előrébb akarunk lépni

E. Ádám * 2018-01-12 12:51:51

Kellemetlen vereséggel nyitották a DEAC női kosarasai a 2018-as esztendőt: Kovács Imre lányai Kecskeméten maradtak alul 78–65-re. Az egylet vezetőedzőjével a Debreceni Sportélet beszélgetett, az interjú során kitértek a nehézségekre, a szezon eddigi csúcspontjaira, valamint a legfájóbb fiaskóra is.

Az előző szezonhoz viszonyítva mennyire alakult át a keret?

Gyengültünk tavalyhoz képest. Négyen a tanulmányaikat helyezték előtérbe, közülük ketten külföldön járnak iskolába. Van egy keresztszalag-szakadással bajlódó játékosunk is. Ezek a változások nagyban hátráltatják a csapatot, hiszen az évek alatt kialakult egy szerkezet, ami a változások hatására jelentősen felborult.

Milyen céllal vágtak neki ennek a szezonnak?

A legutóbbi idényben a negyedik helyen végeztünk az alapszakaszban, így bejutottunk a rájátszásba, ahol a hetedik pozícióban zártunk. Idén szeretnénk a csoportunkban az első háromban benne lenni, de ez nagyon nehéz feladatnak ígérkezik.  Évről évre előrébb akarunk lépni, reményeink szerint ez újra összejön.

Jelenleg a harmadik helyen áll a DEAC DSI. Hogyan értékelné az eddigi szereplést?

Nem olyan a játékunk, amilyet szeretnék, ennek a szerkezetbeli gondjaink is lehetnek a magyarázatai. Több játékosnak más poszton kell bizonyítania. Egy olyan kosárlabdázó játszik ötösként, akinek alapvetően nem ott lenne a helye. Továbbá hármasok jutnak szóhoz négyesként. A juniorokat is próbáljuk beépíteni az együttesbe, de nekik nehéz összeszokniuk a felnőttekkel, emellett ahhoz képest, amihez eddig hozzászoktak, más a sebesség, valamint az agresszivitás mértéke a másodosztályban.  Jelenleg öt győzelemmel és négy vereséggel rendelkezünk. Kikaptunk az elsőtől, a másodiktól, valamint az akkori harmadiktól. Kecskeméten becsúszott egy váratlan vereség, de ezen kívül az úgynevezett kötelező meccseket hoztuk.

A Kecskemét elleni fiaskó a szezon eddigi legfájóbb pontja

Egyértelműen. Azokat a dolgokat, amelyeket az edzéseken gyakoroltuk, nem tudtuk élesben megvalósítani. Nagyon sok volt az eladott labdánk, a labdás játékost gyakran cserbenhagytuk, a támadójátékunk akadozott. Hiába szedtünk több lepattanót, a labdavesztéseink megpecsételték a sorsunkat.

Melyik mérkőzést nevezné a fénypontnak?

A Kiss Lenke KS elleni meccsen a lányok el tudták viselni a nagy nyomást, ami rájuk nehezedett. Koncentráltan tudtunk kosárlabdázni, jól összeállt a védekezésünk. Ezen a meccsen minden úgy alakult, ahogy elterveztük. Emellett a miskolciak legyőzését is említhetném, hiszen a lányok fegyelmezetten betartották a megbeszélt taktikát.

Mit tart a gárda erősségének? Miben lehet javulni?

Mindenkinek negyven percen keresztül kellene koncentrálnia. Védekezésben csapatként kell működnünk, ha ez összejönne, hiába dobunk kevés pontot, stabil védekezéssel lehetne esélyünk a győzelemre. A felnőtt korú játékosoknál a régi beidegződések átalakítása lenne a cél. Agresszivitásban muszáj előrelépnünk. Amikor a meccs elejétől a végéig ütnek-vágnak minket, nekünk is fel kell vennünk a kesztyűt. Sokan nem vállalják az ütközéseket, ebben az esetben el kell passzolni a labdát, olyan embernek, aki nincs helyzetben. Ezúttal újra kell kezdeni az építkezést, így a védekező csapat van előnyben.

Milyen erősségű a bajnokság mezőnye?

Három egységre van bontva a bajnokság, a Piros csoportot tartom a legerősebbnek. A Csata A-csoportos álmokat szövöget, ennek a megvalósítására minden esélye meg is van. A TF is jó játékerőt képvisel, az előző idényben ezüstérmes lett a gárda. A Nyíregyháza, a Kecskemét pedig folyamatosan fejlődik.

Sok junior is lehetőséget kap a gárdában. Róluk mi a véleménye?

A rutintalanságuk sokszor előjön. Van, aki tud élni a lehetőséggel, akad, aki kevésbé. Rájuk még nem a vezérszerep hárul, de néha mégis ők állnak a csapat élére. Ez a junioroknak pozitívum, ám a felnőtteknek negatívum. Az ELTE elleni idegenbeli találkozót elsősorban két fiatal játékosunk teljesítménye miatt tudtuk megnyerni.

Hétfőn a hibátlan mérleggel rendelkező Csata érkezik Debrecenbe. Mit gondol az esélyekről?

A Csata és a TF elleni meccseken sem nekünk áll a zászló. Ez a két összecsapás jó felkészülés lesz az egyetemi bajnokságra. Ebben a pontvadászatban idén először Szegeden lépünk majd pályára. A MEFOB-ban veretlenek vagyunk, a második helyen állunk. Két ezüstérmet gyűjtöttünk az előző két évben, idén szeretnénk végre aranyat nyerni. Valószínűleg ismét a TF csapatával kell harcolnunk a legfényesebb medáliáért.

 


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: E. Ádám


további cikkek a témában
Responsive image
Nem sikerült győzni a PEAC otthonában

E. Ádám * 2020-02-03 11:05:07

Responsive image
Gödörben a női csapatunk

E. Ádám * 2019-04-08 16:18:51

KATEGÓRIÁK

HÍRDETÉS