Kovács Imre elégedett a szezonnal

E. Ádám * 2019-05-23 12:26:12

A DEAC női kosárlabda szakosztálya is befejezte a szezont, a debreceni hölgyek az Amatőr Női NBI Piros-csoportjában az előkelő nyolcadik helyet szerezték meg. Az idény végeztével Kovács Imre vezetőedző értékelte a mögöttünk álló idényt, de beszélt az Nemzeti Egyetemi Bajnokságban elért második helyről, a legszebb pillanatokról, az utánpótlás helyzetéről és a távlati célokról is.

Az év elején a biztos bentmaradást tűzte ki célul, ehhez képest ez egy percig sem volt kérdés. Hogyan értékeli a 8. helyet?

-Mikor a tavalyi szezon végén sikerült kiharcolni a Piros-csoportban való indulást vegyes érzelmeim voltak, mivel tudtam, hogy nagyon jó csapatok ellen kell megmérkőznünk, és féltem, hogy kevés sikerélményben lesz részünk. Úgy indultunk neki az új szezonnak, hogy egy kemény alapozáson estek át a lányok, és igyekeztünk sok edzőmérkőzést játszani. Ahogy haladtunk előre a szezonban, kezdett körvonalazódni, hogy többre lehetünk hivatottak, mint az utolsó helyek egyike, és ahogy szokás mondani, evés közben jött meg az étvágy. Abszolút pozitívan értékelem a megszerzett nyolcadik helyet, mivel előttünk olyan csapatok végeztek, ahol a játékosok vagy A-csoportos kerettagok, vagy a korábbi években játszottak a legfelsőbb osztályban. Az elért eredmény értékét növeli még, hogy a lányok teljesen amatőr státuszú játékosok, annak minden hátrányával együtt, mely gyakran az edzéslátogatottságon is meglátszott, sokan dolgoznak már, valaki a tanulmányaira helyezi a hangsúlyt, és gyakran mérkőzésekre sem tudtunk a legjobb összeállításban elutazni, illetve többen kisebb, nagyobb sérüléssel játszották végig a szezont. Ezek az okai annak is, hogy elszenvedtünk váratlan vereségeket is, melyekkel előzetesen nem számoltunk. Ha azokat a mérkőzéseket nyerni tudtuk volna, akkor akár a 6. helyen is végezhettünk volna. A lányok óriási munkát végeztek egész évben, több fronton is megmérettettek, és nem vallottak szégyent egyik bajnokságban sem, megsüvegelendő a teljesítményük.   

A szezon mely pillanataira emlékszik vissza a legszívesebben?

-Talán az egyik, mikor a tavalyi bajnok Csata ellen játszottunk hazai pályán, és bár 3 ponttal kikaptunk, a lányok nagyon szépen kosárlabdáztak, méltó ellenfellei voltunk az egyik bajnokaspiránsnak. A másik egyértelműen a hazai rendezésű MEFOB döntő volt.

Kit választana a szezon legjobb és legtöbbet fejlődött játékosának?

-Nem szeretek soha senkit kiemelni, mert úgy gondolom, hogy a csapat az, ami igazán számít, és lehet, hogy valaki ponttermelésben nem tesz annyit a közösbe, de minden másban hasznos tud lenni, ami a számokban nem is fog megjelenni. Ha valakit ki kell emelni, akkor az Salamon Zsófia, aki körülbelül két és fél éve kosárlabdázik, és jelenleg az U18-as B33-as válogatott bő keretével készül a kontinens viadalokra. Az ő fejlődése látványos volt, de a többi fiatal is sok hasznos játékpercet kapott idén is, amit igyekeztek meghálálni. Lehet, hogy eredményekben nem volt az ő fejlődésük látványos a saját korosztályukban, de ahonnan kezdték az évet és ahova elértek a végén az dicséretre méltó.

Évről-évre egyre több saját nevelésű játékos épül be a csapatba. Hogyan látja a női utánpótlás helyzetét az Akadémián?

-A junior korúak versenyrendszere, úgy van kialakítva, hogy márciusban már vége is a bajnokságnak az érettségizőkre való tekintettel, ezért igyekszünk minden évben játéklehetőséget biztosítani nekik minden fronton ahol csak tudunk, mert a javukra tudják fordítani a saját bajnokságukban is a felnőtteknél szerzett tapasztalatokat. Én úgy látom, hogy az Akadémián nagyon sok tehetséges lány van, akikből akarattal, szorgalommal és alázattal lehet jó játékos felnőtt szinten is. Sokszor azt látom, hogy akire azt mondják, hogy tehetséges, és lehet majd belőle valaki, az meg is elégszik ezzel, mert esetleg a társai le vannak maradva hozzá képest, és ezért kihagy egy két edzést a héten. Ennek az lesz az eredménye a későbbiekben, hogy se fizikailag, se taktikailag, se technikailag nem fog tovább fejlődni, és a végén lehet elveszíti a sportág. A másik problémát abban látom, hogy a mostani gyerekek nem tudnak gazdálkodni az idejükkel, gyakran kimaradnak edzések, mert tanulniuk kell, ami szintén lemaradáshoz fog vezetni. Úgy gondolom, hogy szorgalommal, elhivatottsággal, szülői támogatással nagyon szép eredményeket lehet majd elérni, és jó játékosokat lehet nevelni. A kudarcokból építkezni és tanulni kell, nem pedig feladni, a sikerekkel pedig nem szabad megelégedni.

A MEFOB-ban talán most álltunk a legközelebb az aranyéremhez, de az ezüstéremmel sem panaszkodhatunk. Hogyan értékeli az Egyetemi Bajnokságot?

-Jávor Barna kollégámmal az év elején azt a célt tűztük ki, hogy az előző évekhez hasonlóan jussunk be ismét a legjobb négy közé, ezt sikerült ismét elérni. Évközben voltak problémáink itt is, volt amikor csak egy kezdő ötössel tudtunk kiállni, cserék nélkül, így akadtak nehezebb periódusok a szezon során, tovább nehezítette a dolgunkat, hogy kisebb nagyobb sérülés miatt nélkülöznünk kellett játékosokat, mely nagyobb terhet rótt az egészégesekre. A keresztjáték során magabiztos játékkal sikerült idegenben és hazai pályán is bebiztosítani a négy közé jutást, majd egy kiélezett mérkőzésen sikerült kiharcolni a döntőbe kerülést is. Itt egy álomszerű kezdés után fejben és fizikálisan is elfáradtunk, és alulmaradtunk az utóbbi évek bajnokával szemben. Úgy érzem összeségében nem vallottunk szégyent, egyre szorosabb mérkőzéseket játszunk a bajnokkal, és bízom benne, hogy idővel sikerül a bravúrt elérni. Nagyon remélem a Debreceni Egyetem vonzó ereje megtartja a hazai nevelésű fiatalokat, és idecsábít tehetséges játékosokat máshonnan is, hogy további szép eredményeket tudjunk ebben a bajnokságban is elérni az elkövetkezendő években.      

Mik lehetnek a közeljövő céljai a debreceni női kosárlabdában?

-Véleményem szerint a jelenlegi 7-8 fős mag megtartása a cél, mivel többen már elhelyezkedtek a munkaerőpiacon, vagy munkakeresés közben vannak, ezért félő az elveszítésük, illetve a fiatalabb játékosok folyamatos beépítése a cél. Próbálunk fejlődni, jobb eredményt elérni, mint az előző évben, de ehhez kell az is, hogy a feltörekvő fiatalok is olyan hozzáállással dolgozzanak minden nap, mint az „idősebb” játékosok, mert csak akkor tudunk előrelépni.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: E. Ádám


további cikkek a témában
Responsive image
Balszerencsés idegenbeli túra

E. Ádám * 2018-04-10 13:57:14

Responsive image
Tovább menetel a női csapatunk

E. Ádám * 2019-01-07 11:41:51

KATEGÓRIÁK

HÍRDETÉS